מאמרים על שירה

הממואר הפואטי של מרדכי גליליot shira stav

מאת שירה סתיו

שִׁכחה ובדיה הן חלק בלתי נפרד מסיפור זיכרונות, חוטי תפירה לקרעים ולטלאים מן העבר שמקורם מוטל בספק, אך הרכבתם זה לזה היא עבודה איטית ועדינה, מעשה אריג משוכלל. לעומת עדינותה של מלאכה אמנותית זו, בחוטים שקופים החומקים מאחיזה, ההווה נגיש וטביעת רגלו גסה.

מאת מיכל דורוןmeshicha

ספרה של חגית בת-אליעזר, כח משיכה, מונה שירים קצרים, מהודקים וסוחפים. בחלק האחרון של הספר מופיעים תרגומים נפלאים של גדולי המשוררים כמו לורד ביירון, וויליאם בטלר ייטס ומיכאל לרמונטוב.

מאת עמוס לויתןWALT WHITMAN

כמו "עלי עשב" עצמו, ספר השירה המונומנטלי של וולט ויטמן, שהלך וגדל ממהדורה למהדורה (מהראשונה 1855 ועד האחרונה 1881), כך מתרגמו הנפלא לעברית, עודד פלד, מוסיף לנו מדי פעם חטיבות חדשות על תרגומיו הקודמים ("שעת חצות בהירה" 2010, "הקדשות" 2013) משירת ויטמן. עתה הופיע "אל פנים היבשת" הכולל שלוש חטיבות: "יוצא מפּוֹמָנוֹק״, ״ילדי אדם״ ו״קָלמוֹס״ (הוצאת קשב לשירה, עורך ראשי רפי וייכרט, 2020).

 

 

דברים על הספר ״מן המעט״ מאת אביחי קמחיkimchi-book
הוצאת עמדה עורך: דר׳ עלון צדוק
מאת: דורית זילברמן
הספר ״מן המעט״ של אביחי קמחי עוסק בהתמעטות החיוניות, בפיחות הזוחל של החיים, בירידה מנביחה ליבבה, מתשוקה לחושך, מקול ענות גבורה לדעיכה.

יעקב יעקב בראיון עם יהודה עמיחיYehuda amichai

הראיון מובא ללא שינוים, מילה במילה - שהרי מילותיו של יהודה עמיחי - משוררה המובהק של ירושלים - הן כפנינים שראוי לשומרן, לעשותן מחרוזת פנינים עלי צוואר.
הראיון עם המשורר יהודה עמיחי - מרץ 1997.

מאמר מאת עמוס לויתןasher-hedim

"ספר ההדים" הוא ספרו האחרון לפי שעה, העשרים וארבעה במספר, של המשורר אשר רייך (הקיבוץ המאוחד, קרן רבינוביץ לאמנויות, ריתמוס לשירה, 2018). ואף על פי כן זהו ספר חדש ומחדש. בפתח דבר קצר "על הקול וההדים" מסביר רייך את מבנהו וכוונתו: 


rachel avraham eitanמאמר מאת פרופ' הלל ברזל

לפנינו שישה מחזורי שירים חדשים המעידים על כושר ההתמודדות עם מטענים רגשיים, כושר שהופגן בספרי שיריה הקודמים של המשוררת, רחלי אברהם-איתן. ובהם גם שירי-יגון ותהפוכות-גורל. אך בספר השירים החדש נחשפים עימותים קיצוניים יותר לנוכח חוויות קשות במעגלי חייה.

 

מאמר מאת יוסי גמזוfly-cover

על ספרה של נילי דגן "עד שאלמד לעוף", סדרת 'כתוב' בעריכת אמיר אור, פרדס הוצאה לאור, 2018

כבר בשיר הפתיחה לספרה החדש, "עד שאלמד לעוּף" משדרת המשוררת אהבה המוּדעת לארעיוּת הקיוּם האנושי אך אינה מניחה לו להעכיר את חסד מתנת הבּינתיים. זה אינו רק סימן של בּגרוּת, אלא גם עדוּת צנועה לתבונת ריהוּטה של התהום בכל אמצעֵי השכּחתה.


izun-shavirמאמר מאת ד"ר ארנה גולן

בספר השירים "איזון שביר" של יערה בן דוד משוקעים מצבים שונים של איזון שביר קיומי בחייה שלה וכן מצבים מקבילים בחיי הקרובים לה, כשהקו המשותף לכולם הוא נפילה והתחיות, או מצב של עמידה על בלימה.