סוף היהדות בארצות האסלאם

לראשונה בעברית, פרישה היסטורית-פוליטיתjudism-islam רחבת היקף על סופה של יהדות ארצות ערב על 11 קהילותיה

בעריכת פרופ' שמואל טריגנו
הוצאת כרמל
יוצא לאור בשיתוף עמותת דיאלוגיה

בספר 11 מאמרים שנכתבו ע"י החוקרים הבאים: רות אטיאס טולדנו, רישאר אָיוּן, ריפעת באלי, יגאל בן נון, לבנה זמיר, ז'אק טאייב, שמואל טריגנו, ירון הראל, אסתר מאיר גליזנשטיין, מוריס רומני, אורלי רחימיאן.

 

בין השנים 1940 ל-1970, לאחר השמדתה של יהדות אירופה, התרחש אירוע שמידת ההתעלמות ממנו לא היתה פחותה מהיקפו העצום: הקהילות היהודיות של העולם הערבי-מוסלמי נעלמו כמעט כליל. כמיליון יהודים נאלצו לגלות מארצותיהם. 600,000 מתוכם מצאו מקלט בישראל, שהם היוו בה את רוב האוכלוסייה. ייתכן שבלעדיהם ישראל לא היתה שורדת. ואף על פי כן, תולדות עלייתם הסתירו את צידה האחר של אותה היסטוריה: הצד של הגירוש, של ההדרה, של העושק, של ההפליה מתוך מניע לאומני ואסלאמי. השלטון הקולוניאלי שיחרר את הדמהי, הלא מוסלמים ממצב ההשפלה שהם היו שרויים בו. אך משהוא הסתלק, אלה נועדו שוב לסגת למעמד של נתינים מסוג ב'. הוכחה חותכת לכך היא עוינותו של העולם הערבי-מוסלמי הרודף אחריהם כישראלים במדינת ישראל, שהם הפכו בה לאזרחים חופשיים.

מדוע וכיצד היסטוריה זו הודחקה, על ידי הישראלים, ואף בידי חלק מן הספרדים עצמם, וגרוע מזה: בידי האקדמיה והאליטות הפוליטיות? זהו הסוד השמור ביותר של הסכסוך המזרח תיכוני. השלכותיו על תדמית ישראל במדיניות הבינלאומית מזיקות במיוחד. הוא סולל את הדרך למלחמה האידיאולוגית שמנהלים הפלסטינים נגד מדינת ישראל. באופן מעמיק יותר, הוא אוסר על הספרדים להלביש במילים את הטראומה שלהם ומונע מהם לשאת בהיסטוריה שלהם.
ספר זה, שנכתב בחלקו בידי היסטוריונים ישראלים, מתאר כיצד 11 קהילות יהודיות (מצרים, עיראק, לוב, תימן, טורקיה, תוניסיה, אלג'יריה, מרוקו, לבנון, סוריה, איראן) נעלמו תוך שנים ספורות. ספר זה מקבץ במאמץ חסר תקדים את הנתונים הנחוצים לכתיבתה של היסטוריה פוליטית כוללת של העולם הספרדי בעידן המודרני.
הספר יצא לאור במקור בהוצאת Denoël, פריז, 2009.

 


פרופ' שמואל טריגנו סוציולוג ופילוסוף יהודי צרפתי Shmuel Triganoיליד אלג'ריה (1948). בעקבות פרעות באלג'יריה, ברח בגיל 14 יחד עם כל משפחתו, בבהילות ובחוסר כל לצרפת.
בוגר האוניברסיטה העברית, פרופסור אמריטוס לסוציולוגיה של הדת ולסוציולוגיה של הדעת ושל הפוליטיקה באוניברסיטת פריז. חוקר את חידת המודרניות ואת מהות היהדות ביחס למימד הפוליטי של העולם.

טריגנו פיתח שיטה המקשרת בין חקר המחשבה היהודית ושל העולם היהודי למטאפיזיקה, לפילוסופיה הפוליטית ולמדעי החברה. משילוב זה בין מחקר ספקולטיבי ואקדמאי הגיע לתובנות מקוריות.
חיבר 25 ספרים במגוון תחומים (פילוסופיה פוליטית, היסטוריה, סוציולוגיה, מטאפיזיקה), רובם ככולם מוקדשים ליהדות. יושב ראש מייסד של האוניברסיטה העממית של היהדות, מייסד ועורך של כתב העת ללימודי היהדות, פרדס (פריז). מייסד שותף של עמותת דיאלוגיה (ישראל).
הרבה לעסוק ולהרצות על המשבר הקיומי ועתידה של יהדות צרפת לאור האנטישמיות הגואה.
מתגורר כיום בישראל.

עוד על פרופ' שמואל טריגנו בויקיפדיה

 

הזנת תוכן: 26.12.2018

חזרה לדף הראשי "מה חדש בספרות"