זכויות יוצרים
 
 

יש לכם שאלה הקשורה בנושאי קניין רוחני?

הנכם מוזמנים לפנות דרך דף "צור קשר" באתר.

להלן שאלות ותשובות אשר הופנו על ידי הגולשים החברים "באתר של נילי דגן" אל עורכי הדין. השאלות בנושאי שימוש בתמונות, מוזיקה, זכויות יוצרים ועוד.

 

נועה ברקת שואלת:

אני רוצה לפתוח בלוג פייסבוק של ציטוט וכתיבה על שירים - האם עלי לפנות ליוצרים ולקבל אישור על כך

 

עו"ד שירלי רוטמן משיבה:

באופן כללי יצירה ספרותית היא קניינו האישי של היוצר. מילות שיר הינן בגדר יצירה ספרותית הראויה להגנה של זכות יוצרים, ולכן דרך המלך היא קבלת היתר מבעל הזכויות טרם ביצוע שימוש שכזה ביצירה או בחלקה.


מעבר לכך יש להזכיר את שם היוצר, כחלק מהשמירה על זכותו המוסרית. יש לקחת בחשבון כי לפי זכות זו, ליוצר יש זכות כי לא יוטל פגם ביצירתו ולא ייעשה בה סילוף או שינוי צורה אחר, וכן כי לא תיעשה פעולה פוגענית ביחס לאותה יצירה, והכל אם יש באילו מהם כדי לפגוע בכבודו או בשמו של היוצר.

בהנחה שהבלוג מבוסס על שירי היוצרים ומצוטטים שירים או חלק מהם, המשמעות היא שמדובר ב"יצירה נגזרת" של היצירה המקורית והיא מהווה חלק מזכויותיו הבלעדיות של היוצר המקורי. ככלל עשיית העתק או יצירה נגזרת (יצירה המבוססת באופן מהותי על יצירה קודמת) ללא אישור מבעל הזכויות, מהווה הפרה של זכות היוצרים, זאת כמובן בכפוף לחריגים הקבועים בחוק ושימוש בהם יכול להחשב בגדר ה"שימוש ההוגן" ואינו מצריך קבלת אישור של בעל הזכויות, אולם זה תלוי במספר פרמטרים אותם יש לבחון באופן ספציפי בהתאם ליצירות ולסוג השימוש.

כמו כן, יש להתייחס לכך שלזכות יוצרים יש "מועד תפוגה" של 70 שנה לאחר מות היוצר, כך שאם למשל מדובר בספר מהמאה ה-18, הרי שזכות היוצרים כבר פגה וכעת היצירה נחשבת לנחלת הכלל ומותר לעשות בה שימוש ללא הצורך בקבלת אישור מבעל הזכות. נכון להיום, ועל פי החוק בישראל, זכויות היוצרים על יצירה ספרותית פוקעות כעבור 70 שנה ממותו של מחבר היצירה, בשעה שזכויות היוצרים על תצלומים לדוגמה, פוקעות לאחר 50 שנה בלבד ממותו של יוצר הצילום. כך שחשוב להתעדכן בכל מקרה לגופו, מאחר ומדובר בחקיקה ובפסיקה דינמית אשר משתנה תדירות.